I princip alla använder Internet och mobil-appar för information och vägledning
I princip alla har en smart telefon som de använder för få information, inspiration och vägledning, under nära nog hälften av dygnets vakna timmar. Det framgår av flera ledande rapporter om digital användning. Mot bakgrund av detta, är det anmärkningsvärt att inte mer information om Sveriges natur och friluftsliv görs tillgänglig i digitala applikationer.
Användningen av Internet vet inga gränser. Hela 94% av Sveriges befolkningen använder internet och nästan alla av dem dagligen. Det är bara några få procent som inte gör det. Och det är åldern som avgör hur mycket och ofta vi surfar.
Det framgår av Svenska Internetstiftelsens rapport “Svenskarna och Internet 2022”, som Naturkartan såklart lusläst för att förstå hur och i vilken utsträckning svenskarna använder digitala media.
Föga förvånande är det nästan uteslutande de äldsta i vårt samhälle som tillhör de 6% som inte använder Internet. Hela 20% av pensionärerna gör det exempelvis inte. Och drar därför ner snittet betydligt. Internet är med andra ord i högsta grad en generationsfråga.
Vilken enhet som används för att koppla upp sig mot Internet framgår inte av 2022-års rapport. Kanske för att ”it goes without saying” då redan 2021-års rapport visade att den smarta mobilen var den enhet som användes mest av i princip alla internetanvändare. Inte mindre än 95% använde den då varje dag. Och de har knappst blivit färre 2022.
Så vad gör folk med sina telefoner? I princip allt! De umgås, söker, reser, dejtar, köper, säljer, betalar, verifierar, reglerar, mäter, väger, tänder, släcker, bevakar, bygger, tränar, pluggar, läser, lyssnar, spelar, navigerar, osv osv.
Internetstiftelsen rapporterar bl a om användningen av sk e-tjänster. E-legitimation (mobilt Bank-id m fl) används t ex av nästan alla i befolkningen. Där den dagliga användningen har ökat extremt kraftigt – från 47% 2021 till 71% 2022.
Användningen av digitala brevlådor har också ökat från 60% i fjol till 70% i år. Var fjärde invånare (ca 25% av befolkningen) har använt en vårdapp med vilka dem besökt läkare digitalt via videosamtal och 66% har använt Internet via annan enhet för ändamålet. Nästan 60% av befolkningen reser med e-biljetter. Och över 60% har betalat parkeringsavgift med mobil-app.
När det kommer till kommunikationen, så är skriven text fortfarande den vanligaste metoden för att skicka meddelanden, och ex söka information på nätet. Men röst, video och bild dyker upp som nya sätt för att kommunicera, särskilt hos de yngre generationerna. Exempelvis en fjärdedel av 00-talisterna tycker att det är enklare att kommunicera med sina vänner digitalt än fysiskt, och lika många av dem skickar regelbundet videomeddelanden till varandra. Förmodligen är andelen ännu större om man inbegriper deras användning av social media.
Internetanvändarna i åldern 8 år eller äldre använder i princip alla (94%) sociala medier. Och ser vi till hela befolkningen i åldern 16 år eller äldre använder i alla fall 88% sociala medier, pensionärerna inräknade.
Det råder inga tvivel om att Sverige är ett mycket digitalt och uppkopplat land. Men trots det långt ifrån bäst i klassen. Lyfter vi blicken lite och tittar ut i världen, kan vi nämligen konstatera att en hel del länder faktiskt ligger före oss digitalt, och många andra flåsar oss i nacken.
Låt oss utgå ifrån årets upplaga av den ansedda och årliga rapporten “Digital Global Overview” sammanställd av Kepios, med support från ett flertal partners som Hootsuite och We Are Social. En nätt liten rapport på 300 sidor med sammanställd statistik från 230 länder.
Av den framgår att 62,5% av världens befolkning (16-64 år) använder Internet, att jämföra med Sveriges 97%. Bl a för att hitta information (61%), få inspiration (48%) och utforska platser, besöksmål, etc (42%) vilka alla tillhör de top 12 främsta anledningarna till att använda internet.
Av världens alla internetanvändare (16-64 år) har nästan alla (drygt 96%) en egen smart telefon.
Och nästan alla (91%) av internetanvändarna använder sin smarta telefon för att koppla upp sig mot nätet. Att jämföra med 71% som gör det via datorn.
Världens internetanvändare (16-64 år) spenderar i snitt 6h och 58 min på nätet varje dag. Varav 2h 27 min på social media.
Mer än hälften av den tid som spenderas på Internet sker via smarta telefoner. Totalt är 77% av världens mobiltelefoner uppkopplade mot internet, vilket motsvarar totalt 6,26 miljarder telefoner. Och drygt 86% av telefonerna är uppkopplade mot 3G, 4G eller 5G.
Varje mobilanvändare spenderar 4h och 48m på mobilen där hela 92,5% av tiden sker i appar, och bara 7,5% i webbrowsern.
I vilken mån detta beteende speglar användarnas tillvägagångssätt för att hitta ut till och i naturen, framgår inte av dessa generella rapporter.
Men det är nog ingen förhastad slutsats att anta att de vill använda samma enheter, kanaler, metoder, för att få information och vägledning om var natur- och friluftslivet finns, hur man hittar sig dit, hur man tar sig fram, vad som finns längs vägen, osv.
Foto: Kamaji Ogino
Du kanske också är intresserad av dessa
Visa merNaturkartan fortsätter att växa +28%
De senaste 12 månaderna har antal besökare på Naturkartan växt med 28%. Med sina 3,2 miljone…
Ordinera fler naturpiller mot psykisk ohälsa
Ny larmrapport från Försäkringskassan: Stressrelaterade sjukskrivningar har nått en ny rekordnivå un…
60% tycker besöksförvaltningen är viktig, enligt Naturkartans undersökning
Här är resultatet av Naturkartans undersökning om hur ett litet utsnitt av Sveriges huvudmän och org…