Här är checklistan till en bättre guide

Här är checklistan till en bättre guide

En informativ och användarvänlig guide på Naturkartan är en värdefull resurs för friluftsentusiaster och naturturister, både innan och under sina naturbesök. Här har ni administratörer en viktig roll när det kommer till att göra er information om vad som finns att se och göra mer tillgänglig, vägledande och inspirerande.

Och det är inte en överdrivet komplicerad process, utan tvärtom ganska enkelt. Med några få förbättringar kan ni få till en mer eller mindre komplett guide som både informerar och inspirerar såväl allmänheten som besökare till en rikare naturupplevelse. Så låt oss köra igång!

Är din guide "komplett"?

En guide blir sällan eller aldrig helt "klar". Det är snarare en dynamisk process och ett levande projekt utan slut. Något som kan förfinas och utvecklas kontinuerligt, utifrån ens egna ambitioner och uppsatta mål. En bra guide är som en prunkande trädgård; den behöver engagemang, kärlek och omsorg; där varje tillägg och förbättring ger ökad nytta och glädje för besökaren. Så - för att komma igång och skapa en grundläggande struktur - följ denna checklista:

1. Beskrivning och bilder för varje plats, led och område

Först och främst är det viktigt att se till att varje plats, led och område är tydligt beskriven och illustrerad med bild. Helst flera. “En bild säger mer än tusen ord”, brukar man säga och i någon mån stämmer det. Användarna bör åtminstone få en klar bild (i dubbelbemärkelse) av vad de kan förvänta sig när de besöker en plats eller väljer en led. Så publicera tillräckligt med bra bilder för att göra platsen, leden eller området mer informativ, så att upplevelsen blir så bra som besökaren förväntar sig.

2. Koppla närliggande platser och faciliteter till dina leder

Gör det lättare för användarna att planera sin vistelse genom att inkludera information om platser och faciliteter som ligger längs med eller i närheten av leden. Det kan vara allt från grillplatser och vindskydd till toaletter, kulturminnesmärkningar och boenden. Lägg till bilder, detaljerade beskrivningar, m m för att göra dem mer informativa. Verksamheter kan kopplas till Google My Business (eller andra externa system) för att informera om öppettider och kontaktpersoner. Gör detsamma för områden. I något enstaka fall finns områden som helt saknar faciliteter, men aldrig sevärdheter.

3. Ansiktslyft för gott första intryck

Guidens förstasida är som er destinations personliga profil. Passa på och ge den några minuters uppfräschning: Säsongsanpassa bakgrundsbilden, putsa på välkomsttexten, testa att lyfta fram nya snabblänkar / kategorier; m m. Gå till din guide, klicka på kugghjulet, och välj “redigera guide”.

4. Profilera er guide med "Redaktörens val"

“Redaktörens val” är en snabbkategori med vilken du kan profilera din destination. Funktionen gör det möjligt att lyfta fram de viktigaste, mest prioriterade aktiviteterna på destinationen, och således en möjlighet för användaren att hitta dito. Det brukar ofta röra sig om de huvudsakliga aktiviteterna på destinationen, såsom vandring, cykling, naturreservat, m fl, men ibland även viktiga faciliteter som boenden etc. Det man inte vill visa upp vid första anblick, exempelvis faciliteter som informationsskyltar, toaletter, p-platser, m m, ger man en lägre prioritet.

Systemet är förinställt på “mellan prioritet”, så för att lyfta fram objekt som “Redaktörens val” krävs ett aktivt val. Detta gör ni i redigeringsverktyget under "Översikt" och “grundläggande information”.

5. Uppdatera Kontaktuppgifter för Smidig Kommunikation

För att säkerställa smidig kommunikation och få notiser när användare ställer frågor, recensioner, eller felrapporter är det viktigt att era kontaktuppgifter är uppdaterade. Det behövs en e post utåt på era platser, samt kontaktinformation internt (vem som får epost när en fråga ställs t.ex.).

Gå till "Organisationer" och välj "redigera" för att snabbt och enkelt uppdatera dina kontaktuppgifter.

Ni ändrar detta under Organisationer och “redigera”.

6. Funktioner som Felrapporter och Spårstatus

Det finns flera funktioner på Naturkartan som hjälper till att erbjuda den bästa möjliga utomhusupplevelsen för våra användare. En sådan funktion är "Felrapporter". Den här funktionen ger användarna möjlighet att vara delaktiga i underhållet av leder och platser genom att enkelt och snabbt rapportera om eventuella problem eller skador de stöter på under sina äventyr.

Så hur fungerar det? När en användare upptäcker något trasigt, som en skadad skylt, en blockerad stig eller annan oönskad situation, kan de använda "Felrapporter" i appen för att informera er. Då fyller de ut en rapport som skickas internt till er med detaljer kring felet, inklusive plats och beskrivning. Meddelandet mailas ut till det mail som ni själva ställer in internt, samt samlas i kontrollpanelen.

En annan funktion som är användbar, speciellt nu på vintern är vår "Spårstatus"-funktion. När man slår på den så kan man ge användare den senaste informationen om förhållandena på era spår och leder så att de kan planera exempelvis sina skidturer på ett bättre sätt. Administratörer kan uppdatera spårförhållandena och bjuda in "contributors" som skidklubbar och föreningar för att uppdatera spårstatus på leder.

Kontakta oss för att aktivera dessa funktioner för er organisation.

7. Inbäddad karta

Sist, men absolut inte minst så uppmanar vi er starkt att bädda in kartan ni har skapat på Naturkartan på er egen webbplats. Vi skapar en kartkod och skickar över för er att testa på en sida på er webbplats. Kartan kan innehålla allt från alla vandringsleder till allt friluftsliv och det är ett kraftfullt verktyg för att berika besökarnas upplevelse. Ni väljer själva innehåll. Kontakta oss för mer information angående inbäddade kartor.

Exempel på hur en inbäddad karta ser ut:

Genom att följa denna checklista kommer du inte bara förbättra din guide på Naturkartan utan också skapa en rikare och mer engagerande upplevelse för användarna. Utforska naturen blir inte bara lättare utan också roligare när informationen är tydlig och uppdaterad.

Lycka till med att skapa den ultimata guiden på Naturkartan! Hör av er om ni behöver hjälp.

Du kanske också är intresserad av dessa

Visa mer