Gränslös satsning på digitala besöksguider
I takt med att naturturismen växer i Sverige, växer även besöksnäringens behov av att destinationerna håller den kvalitet som besökaren förväntar sig. En viktig aspekt av detta är att kunna tillhandahålla en digital besöksguide, med vilken besökaren kan få information om och planera sitt besök. Eftersom destinationen inte sällan sträcker sig över flera geografiska gränser och olika intressesfärer, så finns här ett stort behov av gränsöverskridande samverkan och samordning.
Rönne å och Ringsjön och Runt Vättern är två destinationer som precis lyckats lägga pusslet med strålande fint resultat.
Rönne å’s nya webbplats
I Sverige finns det hundratals destinationer som alla är mer eller mindre erkända för sin fina natur och sitt rika kulturliv. Lägg därtill den mångfald av besöksmål, som ännu är relativt outforskade, då folk i allmänhet, och den internationella turismen i synnerhet, ännu inte känner till dem.
“Många vill cykla längs med Vättern, men vilka kommuner som berörs, det spelar mindre roll”
— Kristofer Björkman / Naturkartan
Många av dessa är både stora och gränslösa i bemärkelsen att de ofta sträcker sig över de formella geografiska gränserna för kommuner, län, regioner, m fl; rågångar som i detta fall är helt irrelevanta för besökaren, men viktiga för förvaltare och huvudmän. Besökaren vill helt enkelt besöka Västkusten, Blekinge-arkipelagen eller Tiveden. Eller vandra Kungsleden, Bergslagsleden, eller Bruksleden. Eller cykla Vänerleden, Kattegattleden och Runt Vättern. Vilka kommuner, än mindre vilka län, som berörs spelar besökaren mindre, eller i princip ingen roll.
Vad som är desto viktigare för besökaren är att det finns inspirerande, informativa och inte minst vägledande guider som visar upp allt som finns att se och göra på destinationen, och som funkar i telefonen, helst offline.
Guider som besökaren kan använda både innan, under och efter sitt besök. För att hon ska kunna planera sitt besök, men även ta sig fram och hitta rätt på plats, och kanske också för att kunna spara och dela sin upplevelse med andra när hon har kommit hem.
Gränsöverskridande satsningar på naturturism
Naturkartan ligger bakom flera såna gränsöverskridande satsningar som alla bygger på en intim samverkan mellan alla förvaltare/huvudmän samt andra intressenter som är knutna till destinationen. Inte sällan rejäla insatser som bygger på en gemensam plattform för att alla intressenter på enklast och effektivast tänkbara sätt både ska kunna administrera och kommunicera allt som finns att se och göra på destinationen, i olika kanaler, synkroniserat med varandra. Där den kanske viktigaste delen av plattformen är den gemensamma databas, som dels integrerar med olika typer system för automatiska och kontinuerliga hämtningar och uppdateringar av innehåll och data från tredje part, och som dels kan administreras manuellt via Naturkartans CMS för kompletteringar, uppdateringar och publiceringar av all metadata och övriga information.
Det betyder exempelvis att när Länsstyrelsen gör en ändring i ett naturreservat i sitt förvaltningssystem (S-DOS), så avspeglar sig den inte bara på Länsstyrelsens webb, utan även på Naturkartans webb och app, och även i alla andra kanaler som använder informationen. Detsamma gäller ändringar i kommuners GIS, eller turistorganisationers turismsystem, m fl.
Samverkan har gjort Rönne å och Ringsjön till en attraktiv destination för fiske- och naturturism
Projektet ”Naturturism Rönne å och Ringsjön” drog igång redan hösten 2019 och är ett samarbete mellan de sex kommunerna; Ängelholm, Åstorp, Klippan, Eslöv, Höör och Hörby i syfte att utveckla fiske- och naturturismen i området Rönne och och Ringsjön. Detta med ambitionen att göra Rönne å och Ringsjöarna till en självklar och attraktiv destination för fiske- och naturturism.
En utmaning redan från början var att hitta en lösning för hur all data och information om allt som finns att se och göra på Destinationen ska kunna administreras och kommuniceras i samverkan mellan alla huvudmän och övriga intressenter på destinationen, för att kunna erbjuda en komplett och kontinuerligt uppdaterad och kvalitetssäkrad digital guide ämnad för såväl allmänhet som besökare. Valet föll på Naturkartan, inte bara för dess användarvänliga guider / karttjänster, utan för att det underliggande systemet som är byggt för samverkan mellan de huvudmän som berörs.
“När sex kommuner med olika förutsättningar samverkar som en destination så behöver det vara en flexibel lösning. Med Naturkartan kan vi jobba utifrån allas förutsättningar och det är verkligen bra.”
— Malin Tan, projektledare Rönne å och Ringsjön
Kolla in Rönne å och Ringsjön på Naturkartan och som helt ny (av Naturkartan framtagen) webbplats.
I guiden finns vandrings- och cykelleder från Region Skåne; naturreservat från Länsstyrelsen; restauranger, boenden, etc från Besöksnäringen, kommunalt förvaltad natur från kommunerna, osv.
Inbäddad karttjänst vägleder till allt som finns att se och göra Runt Vättern
Destination Runt Vättern införskaffade Naturkartan av ungefär samma anledning. Destinationen drivs av ett destinationsbolag till vilket alla kommuner runt Vättern (samt Vätternvårdsförbundet) är partners, med åtagandet att göra gemensamma satsningar på bl a marknadsföring.
Förra året beslutade man sig för att intensifiera arbetet med att samordna och kommunicera utbudet av cykling och vandring runt hela Vättern. Inom ramen för det behövde man ett system tillika karttjänst, där väldigt många av Vätterns cykel- och vandringsleder redan fanns inlagda och dessutom kontinuerligt kvalitetssäkrade av dess huvudmän.
Kolla in Runt Vätterns guide på Naturkartan och som inbäddad karta på egen webbplats.
Runt Vättern i samverkan med alla huvudmän runt hela sjön
“Vi har ett starkt nätverk runt Vättern och har under många år velat arbeta tematiskt med rundturer och paketering runt Vättern. Naturkartan gör det möjligt för oss att på ett tydligt sätt presentera detta. Vi har valt att i nuläget jobba med vandring och cykling men på sikt kommer utveckla mer funktioner. ”
— Åse Wännerstam, Samordningsansvarig Runt Vättern
Passa även på att kika på några andra exempel på regionala upplägg:
- Region Blekinge (med destinationer som Blekingeleden och ARK56)
- Region Örebro län (med destinationer som Tiveden och Bergslagsleden)
- Visit Värmland (med destinationer som Unionsleden, Vänerleden, Biking Värmland och Värmlandsleder)
- Destination Gästriklands samverkan mellan kommuner och Länsstyrelse.
Här finns lite kort information om Naturkartans regionala upplägg, och några Best practise.
Du kanske också är intresserad av dessa
Visa mer50 nya miljoner till organisering av vandringsleder - även digitala
Om du representerar en offentlig regional eller nationell aktör som har (eller vill ta) rollen som r…
Naturkartan i bräschen för digital vandringsutveckling
Naturkartans IT-stöd har alltid legat i linje med de rekommendationer som följer med den nationella …
Naturkartan 2024: Ett fantastiskt år att minnas
När vi blickar tillbaka på året som gått är vi på Naturkartan oerhört stolta och glada över allt vi …