God jul och gott nytt år!
Året lider mot sitt slut och Naturkartan vill ta tillfället i akt att önska er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!
2021 - ett händelserikt år…
År 2021 har varit ett av de mest händelserika och progressiva i Naturkartans åttaåriga historia. Omvärlden har påtagligt förändrats. Corona-pandemin har ruskat om oss i grunden. De mest utsatta längtar efter stabilitet, trygghet och samhörighet. Och naturen har fortsatt att bidra med lisa för såväl kropp som själ. Frågan om hållbarhet har aldrig varit mer aktuell. Kampen om skogen intensifierats. Intresset för friluftsliv är större än någonsin. Och naturturism fortsätter att växa i Sverige. Bara för att nämna några tendenser.
Utifrån detta scenario har Naturkartan fortsatt att utvecklas på en rad olika områden, vilket har fått antal kunder att nära nog fördubblas, och användarna att öka till “all time high”.
Från lokala till regionala lösningar
Naturkartan har gått från att skapa förutsättningar för enskilda huvudmän, som kommuner, att enkelt och effektivt administrera och kommunicera informationen om sina natur- och friluftsaktiviteter i digitala kanaler, till att nu även utgöra grunden för flera riktigt stora regionala satsningar som alla bygger på en intim samverkan mellan regionens alla förvaltare/huvudmän samt andra intressenter.
Dessa regionala satsningar har sin utgångspunkt i en relativt fasetterad infrastruktur av natur- och friluftsdatabaser, som integrerar med olika typer av publicerings- och förvaltningssystem som Länsstyrelsens S-DOS, kommuners GIS, m fl, samt olika turistdatabaser som CBIS, Turid, TRV, m fl. Där data och information uppdateras automatiskt och kontinuerligt mellan systemen, och kan vidare administreras med Naturkartans CMS för komplettering av metadata och övriga information som gör den grundläggande datan mer tillgänglig och användarvänlig.
Lägg in era naturkartor på er befintliga webbplats eller låt Naturkartan ta fram en helt ny
Utifrån detta system kan de olika aktörerna, både för egen del, men även i samverkan med varandra, kommunicera sin information via flera olika kanaler, både via Naturkartans webb och app, sina egna webbar, och/eller tredje parts kanaler. Och nu även som nya egna, av Naturkartan framtagna, mobilappar och/eller webbplatser, där Naturkartans CMS används för att administrera de nya egna kanalerna synkront med övriga kanaler.
Så här kan webbar se ut som helt bygger på vår plattform:
Så här kan inbäddade karttjänster se ut och fungera, där någon annan gjort webben, utifrån Naturkartans kartplattform:
- Sköna dagsturer till fots och Hallandsleden på Destination Halmstad
- Etapp 7 på Bergslagsleden.se
- Åkulla bokskogar på Visit Varberg
- Höga kustenleden på Högakusten.com och Svenska Turistföreningen
- Abisko nationalpark, på sverigesnationalparker.se
Klicka gärna på "helskärmsknappen" på kartan, så får du upp filter, lista och fler funktioner.
Alla kanaler synkade med varandra
Alla kanaler är såklart synkroniserade med varandra, vilket betyder att när exempelvis Länsstyrelsen gör ändringar i sitt förvaltningssystem (S-DOS), så avspeglar sig dem inte bara på Länsstyrelsens webb, utan även på Naturkartans webb och app, och alla andra kanaler som är kopplade till Naturkartan. Något som skapar förutsättningar för exempelvis turist-destinationer att addera sin besöksnäring till den statligt och kommunalt förvaltade naturen i sin kommunikation via sina kanaler, och på så sätt känna sig trygga med att sistnämnda är kontinuerligt uppdaterad av huvudmannen.
Sveriges största friluftsguide!
På så sätt, och tillsammans med er alla drygt 130 kommuner, destinationer, turistorganisationer, länsstyrelser, m fl har vi lyckats skapa Sveriges i särklass största natur- och friluftsguide som nu attraherar 2 miljoner webbanvändare som årligen besöker 5,2 miljoner sidor. Lägg därtill totalt 550 000 nedladdningar av apparna, och över 300 000 aktiva appanvändare.
Re-design och flera nya funktioner 2022
Nästa år kommer vi att släppa en rad nya funktioner, och dessutom bjuda på en efterlängtad re-design av webbplatsen, men mer om det efter nyår.
Tills dess önskar vi er alla en strålande fin jul och ett synnerligen gott nytt år!
Du kanske också är intresserad av dessa
Visa mer50 nya miljoner till organisering av vandringsleder - även digitala
Om du representerar en offentlig regional eller nationell aktör som har (eller vill ta) rollen som r…
Naturkartan i bräschen för digital vandringsutveckling
Naturkartans IT-stöd har alltid legat i linje med de rekommendationer som följer med den nationella …
Naturkartan 2024: Ett fantastiskt år att minnas
När vi blickar tillbaka på året som gått är vi på Naturkartan oerhört stolta och glada över allt vi …