Får jag tälta här?

Får jag tälta här?

I samverkan med Sveriges mest erkända friluftsforskare har Naturkartan lanserat en användargenererad FAQ-funktion som syftar till att öka kunskapen om hur friluftsliv utövas.

Får jag tälta här? Kan jag fylla vattenflaskan i sjön? Var hämtar jag veden? Är det ok att gena över åkern? Det är väl ok att fiska från den här udden? Vilken tid på året är det bäst att vandra i Jämtlandsfjällen? Är Skåneleden så platt som folk säger? Vem är det som sköter den här leden egentligen; spängerna har ju varit trasiga i över ett år?

Det ökade frilfutsintresset i Sverige har även fått antal frågor inom området att tillta markant. Men även svaren. De som ställer frågor vill förstå hur de bäst kan utöva sitt friluftsliv. Och de som svarar vill bidra och samtidigt visa prov på sakkunnighet. Här uppstår ofta en gemenskap och känsla av samhörighet, som blommat ut i en rik flora av dialoger och informationsutbyte inom en mångfald av forum i sociala medier.

Men intressenterna är flera. Det är inte bara friluftsutövare som vill få tips, vägledning, och därtill en möjlighet att bidra. Det ligger även i huvudmännens intresse att både förstå vad som händer i den natur de förvaltar och/eller ansvar för, och vägleda dess besökare till en så bra och hållbar upplevelse i naturen som möjligt.

Denna relativt nya interaktion mellan olika typer av målgrupper i relativt nya medier, har även skapat potentiellt nya möjligheter för forskarvärlden att öka kunskapen om friluftslivet i Sverige.

“Användningen av ny och smart teknologi inte bara inom sport- och friluftsaktiviteter utan också i förvaltningen av dessa aktiviteter är ett viktigt utvecklings- och forskningsområde”

— Andreas Skriver Hansen, forskare, och en av nyckelpersonerna bakom Mistra Sport & Outdoors

“Den nya funktionen kommer ultimativt att bidra till mer effektiv förvaltning samt stöd till policy för ett mer hållbart friluftsliv”

Andreas menar vidare att “användningen av ny och smart teknologi inte bara inom sport- och friluftsaktiviteter utan också i förvaltningen av dessa aktiviteter är ett viktigt utvecklings- och forskningsområde” säger Andreas Skriver Hansen, forskare, och en av nyckelpersonerna bakom Mistra Sport & Outdoors - ett pågående forsknings- och samverkansprogram som syftar till att skapa kunskap och lösningar för ökad hållbarhet inom idrotten och friluftslivet.”

“Exempelvis har man gjort försök med användning av drönare, PPGIS och olika typer av GPS tracking (tex Strava data) till att göra besöksuppföljning av olika typ och man har börjat studera sociala medieplattformar som ett verktyg till att kvalificera kunskapen om folks friluftsaktiviteter och upplevelser i olika naturområden genom att analysera tex bilder och text uppladdade på Instagram, Facebook, Flickr och liknande.”

Men det har varit lättare sagt än gjort då tillgången till användbar data varit begränsad (mångfalden till trots) inte sällan på grund av integritets- och rättighetsfrågor.

Naturkartan lanserar första versionen av FAQ

På uppdrag av, och inte minst i samverkan med, några av Sveriges mest erkända friluftsforskare har Naturkartan därför tagit fram och lanserat en första version av en FAQ- funktion som syftar till att tillgodose alla målgruppers lystmäte i just den frågan.

Tjänsten har nyss implementeras på Naturkartans webb, och kommer även att driftsättas i Naturkartans mobilapp till hösten.

Funktionen gör det möjligt för såväl användare som huvudmän (förvaltare) att både ställa och få svar på frågor. Tjänsten är således dynamisk i den bemärkelsen att vem som helst kan både ställa och svara på frågor. Det innebär alltså att även användare kan svara på frågor, som vid första anblick ser ut att våra ämnade för främst huvudmännen.

Alla frågor och svar, kopplas till den/t plats, led eller område, som berörs. Och kommer i sinom tid även att inrättas i ett separat dynamisk FAQ-forum med kategorier, trådar, etc, med ambition att även lyfta fram de vanligast förekommande inläggen.

För att bidra behöver man vara inloggad, vilket också skapar förutsättningar att bli underrättad om de fråga/svar-aktiviteter man deltagit i. Huvudmannen få meddelande därom både i sin dashboard (organisation) och med e-post. Och användaren i sin profil.

“Vi hyser stor respekt och ödmjukhet inför den stora utmaning det innebär att engagera användare. Och vi har heller inga illusioner om att ersätta den fantastiska fråga/svar-dialog som redan idag florerar i sociala medier.

Men med lite tålamod, och utgångspunkt för de hundratals aktiva huvudmän och de miljoner friluftsutövare som använder Naturkartan, bör vi kunna bidra till att organisera och systematisera informationsutbytet mellan alla intressenter för det friluftsliv som är kopplat till alla områden, leder och platser på själva kartan.”

— Kristofer Björkman - en av Naturkartans grundare

Du kanske också är intresserad av dessa

Visa mer