60% tycker besöksförvaltningen är viktig, enligt Naturkartans undersökning
Här är resultatet av Naturkartans undersökning om hur ett litet utsnitt av Sveriges huvudmän och organisationer tänker och tycker om “besöksförvaltning”.
Det visade sig att de allra flesta tyckte att besöksförvaltning är viktig, men att organisationen trots det inte satsar tillräckligt på det. I brist på resurser och kunskap arbetar endast knappt hälften av organisationerna med besöksförvaltning.
Tidigare i höstas arrangerade Outdoormap ett webbinarium för att diskutera hur digitala verktyg och metoder skulle kunna effektivisera besöksförvaltningen av Sveriges natur.
Intresset var stort, nästan 150 anmälningar och drygt 100 kvalificerade deltagare var på plats från olika organisationer såsom länsstyrelser, kommuner, Naturvårdsverket, destinationsbolag, m fl.
Peter Fredman, professor i naturturism vid Mittuniversitetet, inledde webbinariet med att berätta om varför besöksförvaltningen är avgörande för vi ska kunna bevara våra naturområden och skapa en positiv upplevelse för alla besökare. Han poängterade vikten av att "räkna med besökarna" för att förstå deras behov, beteenden och mönster, och för att på så sätt bli bättre på att planera och anpassa åtgärder som gynnar både besökare och miljö, menade han.
Alba Dogani och Kristofer Björkman från Naturkartan tog vid med att presentera Naturkartans befintliga och kommande tjänster specifikt ämnade för effektivare besöksförvaltning.
Naturkartan följde sedan upp med en enkätundersökning för att bättre förstå vem/vilka som arbetar med besöksförvaltning, hur, när, var och varför? Samt om digitala verktyg skulle kunna göra arbetet effektivare?
Enkäten skickades ut även till dem som inte kunde delta i webbinariet.
Totalt 78 respondenter valde att jobba sig igenom hela frågeformuläret.
Här är resultatet!
Behovet stort men resurserna små
Det visade sig att drygt hälften (51%) av respondenterna är verksamma inom kommunen. Och knappt hälften (44%) av dem jobbar inom näringsliv, tillväxt och turism.
60% - besöksförvaltning är viktig eller mycket viktigt
54% anser sig ha bra eller full koll på vad besöksförvaltning är. Och inte mindre än 60% av respondenterna anser att besöksförvaltning är viktig eller mycket viktig för deras organisation.
82% - viktigt att känna till sina besökare - men få gör det
Inte helt oväntat anser 82% av respondenterna att det är viktigt eller mycket viktigt att känna till sina besökare. Dessvärre är det relativt få som faktiskt gör det, åtminstone av undersökningen att döma: 27% vet inte vilka deras besökare är. 58% har ingen eller lite koll på hur många de är. Och 44% har ingen eller lite koll på vilka faciliteter de använder.
Att så många som 28% av respondenterna inte har någon koll eller lite koll på vad besöksförvaltning är, och hur den kan utföras, kanske inte är så anmärkningsvärt då det är en tämligen ny företeelse för många organisationer i Sverige, och något som förmodligen inte tagit plats i den ordinarie verksamheten ännu.
Första gången som Peter Fredman hörde den svenska Regeringen nämna “besöksförvaltning” var i debattartikeln i Aftonbladet - “100 miljoner extra per år till naturreservaten” - signerad Tidöpartierna - d v s ungefär samtidigt som webbinariet. Det säger en del. Jämför det med USA där principerna för besöksförvaltning mejslades fram redan under efterkrigstiden, på 1950- och 60 talen, då antalet besökare till offentligt förvaltade naturområden ökade kraftigt vilket resulterade i trängsel, slitage och konflikter mellan olika grupper av besökare. Om detta går att läsa i boken “Carrying capacity in recreation settings Unbound” av Byron Bruce Shelby.
Drygt 40% jobbar inte med besöksförvaltning
Av vår lilla undersökning framgår också att hela 41% av de organisationer, som respondenterna företräder, faktiskt inte arbetar med besöksförvaltning. Skälet verkar främst vara brist på resurser, begreppsförvirring och okunskap.
jag känner inte till begreppet
Eller som en av respondenterna skrev: “Vi kanske arbetar med det men jag känner inte till begreppet” eller som en annan formulerade det: “Vi kanske gör det, men inte uttalat. Vet nog inte riktigt vad jag ska lägga i begreppet "besöksförvaltning".”
Med det sagt, arbetar ändå över hälften av respondenterna (54%) med/eller ansvarar för besöksförvaltningen i organisationen. Mycket eller lite? Bra eller dåligt? Därom tvista de lärde kanske, men knappt hälften av respondenterna gör det alltså inte…
Enligt undersökningen hanteras besöksförvaltningen i allmänhet av enheten för naturförvaltning och enheten för tillväxt och utveckling. I samverkan med enheten för kommunikation.
38% av respondenterna tycker att sin organisation satsar lite eller väldigt lite på besöksförvaltning i relation till vad de tycker hade varit önskvärt. 54% tycker inte att sin organisation satsar tillräckligt med resurser på besöksförvaltning.
Mest resurser går till att utföra konkreta åtgärder i den fysiska miljön men också till att informera om vad besökarna kan, bör, får göra resp inte göra.
61% använder inte digitala verktyg och metoder för att inventera status för leder, faciliteter
De flesta (61%) av respondenternas organisationer använder emellertid inte digitala verktyg och metoder för att inventera status för leder, faciliteter, m m, vilket enligt andra studier och undersökningar tenderar att göra arbetet mycket kostnadsineffektivt.
Många (37%) använder heller inte digitala verktyg och metoder för att samla information och kunskap om besökarna, vilket delvis förklarar varför majoriteten av respondenterna (58%) inte har koll eller bara lite koll på hur många besökarna är.
73% använder digitala metoder för att informera besökarna - men 22% gör det inte
Däremot använder en överväldigande majoritet av respondenternas organisationer (73%) digitala verktyg och metoder för att informera besökarna om vad de kan, bör, får göra resp inte göra. Och av dem använder nästan alla Naturkartan, egen webb och sociala medier.
Anmärkningsvärt är emellertid att hela 22% inte använder digitala verktyg och metoder för att informera besökarna. Detta i en tid när i princip hela Sveriges vuxna befolkning (över 12 år) har en egen smart mobil i fickan, och använder den som huvudsaklig källa till information, inspiration och vägledning. Siffran kommer från "Svenskarna och internet" som redan 2021 rapporterade den siffran som avsåg användningen 2019.
Väldigt få använder digitala verktyg och metoder för att implementera åtgärder i den fysiska miljön. 66% gjorde det inte. Svaren på frågan bör emellertid tas med en nypa salt, då den var svårtolkad. Hittills är det ju trots allt alltid en fysisk/t person och/eller verktyg som utför åtgärder i den fysiska miljön, även om digitala verktyg och system kan användas som hjälpmedel för ändamålet.
Av de 41% av respondenterna som inte arbetar med besöksförvaltning, är det relativt få som har för avsikt att börja med det i närtid? Faktum är att det råder viss osäkerhet om, och i så fall hur, när, var osv. Man vet helt enkelt inte.
Således vet man heller inte om och i så fall hur mycket resurser organisationen kommer att avsätta för besöksförvaltning de närmaste åren.
Du kanske också är intresserad av dessa
Visa merNaturkartan 2024: Ett fantastiskt år att minnas
När vi blickar tillbaka på året som gått är vi på Naturkartan oerhört stolta och glada över allt vi …
Naturkartan fortsätter att växa +28%
De senaste 12 månaderna har antal besökare på Naturkartan växt med 28%. Med sina 3,2 miljone…
Ordinera fler naturpiller mot psykisk ohälsa
Ny larmrapport från Försäkringskassan: Stressrelaterade sjukskrivningar har nått en ny rekordnivå un…