Utveckling för miljoner: Bättre prestanda och nya funktioner
Naturkartan har vidareutvecklats för närmare två miljoner kronor under år 2020. Antal användare har ökat med 160%. Och kunderna nära nog fördubblats. Vilket har krävt en uppgradering av systemet alla kategorier.
Under corona-peaken, mars till augusti, jobbade våra utvecklare för högtryck med att uppgradera systemets prestanda, på flera mer eller mindre sårbara områden, för att på så sätt kunna fortsätta garantera en upptid på 99,9% med god marginal. Arbetet resulterat bland annat i en snabbare och samtidigt mer robust karttjänst, bara för att nämna ett exempel.
Stort intresse för inbäddad karttjänst
Vad gäller just karttjänsten, har den relativt nya tjänsten för inbäddning, väckt mycket stort intresse hos såväl kunder som användare, och används nu brett av såväl Länsstyrelser, som kommuner, destinationer, regioner, m fl. Ett gott exempel är Svenska Turistföreningen som använder Naturkartan plattform för inbäddade kartor för sin stora vandringssatsning. I skrivande stund driftar Naturkartan över 50 karttjänster på STF’s webbplats. I övrigt visade Naturkartans senaste kundundersökningen att 26% av respondenterna var mycket intresserade av tjänsten.
Tjänsten har fortsatt att vidareutvecklats, och editorn för inbäddade kartor har nu 20 olika inställningar, för att tillgodose våra kunders vitt skilda behov och önskemål.
Integration mot ArcGIS och Länsstyrelsens S-DOS för automatisk uppdatering
Vi har även genomfört arbetet med olika typer av integrationer mot tredje parts databaser, däribland ESRI ArcGIS, Länsstyrelsens S-DOS förvaltningssystem, STF’s anläggningsregister, olika besöksnäringsdatabaser, kyrkdatabasen, m fl.
“...alla ändringar i ESRI ArcGIS avspeglar sig automatiskt på Naturkartan, detsamma gäller ändringar i Länsstyrelsens förvaltningssystem S-DOS”
Det betyder exempelvis att alla ändringar i anslutna kommuners ESRI ArcGIS avspeglar sig automatiskt på såväl Naturkartan som hos de tredje part som använder Naturkartans karttjänster. Detsamma gäller alltså alla ändringar i Länsstyrelsens förvaltningssystem S-DOS.
Förbättrad implementering av Google My Business
I takt med att “destinationsbolagen” och dess besöksnäring visat allt större intresse för naturkartan, har utvecklingsteamet även byggt integrationer mot några av Sveriges ledande system för besöksnäring, däribland Google My Business, som på senare tid tagit en allt starkare position för att hjälpa småföretagarnas att stärka deras onlinenärvaro. Men även mot turistdatabaser som Turid, Tellus, TVR, STF, m fl. Likaså här avspeglar sig ändringar i dessa system automatisk på Naturkartan, för att besöksnäringen i möjligaste mån ska slippa att uppdatera sin information på flera ställen, och för att tredje part ska känna sig trygga med att informationen är löpande uppdaterad.
Flera nya funktioner i publiceringsverktyget
När det kommer till publiceringsverktyget så har även det vidareutvecklats och uppgraderats med några nya features under årets lopp. Här några exempel:
- Nu kan alla som vill, lägga till funktionen för felrapporter till sin guide. Tjänsten ingår numer i Plus-abonnemanget, och gör det möjligt för såväl användare som fältarbetare att rapportera fel och brister, med geoposition, bild, text, etc, till huvudmännens dashboard, via appen.
- Nu går det även att bjuda in enstaka användare till att redigera enstaka sidor. Man kan exempelvis ge en orienteringsklubb möjlighet att administrera ett område som klubben känner väl till, utan att den får access till något annat innehåll i tjänsten.
- Man kan skapa miniguider ex som Bergslagsleden har gjort här. Med tjänsten kan huvudmannen alltså välja ett urval av områden, leder och platser, och paketera dessa i text, bild, lista, karta, etc. En sommardag i Småland. Stigcyklistens 10-i-topp. 10 äventyr i Kronoberg. Sju bergstoppar i Dalarna.
- Inte helt oväntat har det även tillkommit nya kategorier tillika ikoner. Men lite mer överraskande är kanske att vi nu har tagit fram en kategori vars innebörd, man själv väljer. Vi kallar den “redaktörens val” andra kallar den “smultronställen”, “naturpärlor”, “etappmål”. Det är bara kreativiteten som sätter gränser här.
- Nytt är också att man kan välja färg för områdesgränserna, vilket kan vara bra om man t ex vill lägga in fågelskyddsområden, militärskyddsområden, m m jämte naturreservat och liknande. Vad gäller lederna, har antal färger ökat. Nu finns nio kulörer att välja på.
- Språkstödet har utökats med Nederländska, utöver svenska, engelska, tyska och polska.
- Man kan numer även lägga till flera pdf:er på en sida. Dessutom kan man lägga till en pdf på den svenska sidan och en engelsk pdf på den engelska sidan, om så önskas.
- Även sökbarheten efter orter har förbättrats, då huvudmannen har fått möjlighet att lägga till en lokal “tagg” till ett område, så att platser (som motsvarar taggen) enklare ska kunna hittas.
“ladda ner Lantmäteriets terräng- och fjällkartor offline”
Andra innovationer värda att nämna är den förbättrade möjligheten för användaren att ladda ner Lantmäteriets terräng- och fjällkartor offline till mobilen. Tjänsten heter “Mina nedladdningar” och finns under inställningar på användarnas profilsidor.
Apropå “användarnas profilsida” så har även den förbättrats. Användarna kan nu skapa sina egna listor, med aktiviteter de har gjort, vill göra eller bara spara på sin profil. Tanken är att dessa även ska gå att dela med andra användare, för att utöka möjligheten att inspirera varandra.
Ta fram och administrera ny webbplats med Naturkartan
Sist men inte minst kan Naturkartan nu erbjuda sina kunder att utöka sitt kommunikativa paraply via Naturkartan med en ny egen webbplats. Webbplatsen ligger på kundens egen toppdomän. Den bygger på en prefabricerad mall, speciellt framtagen för att inspirera och vägleda till naturbesök, i synnerhet vandring och cykling. Tjänsten administreras med Naturkartans CMS synkront med all övrig kommunikation i övriga andra kanaler.
Först ut blir förmodligen Unionsleden, som tas fram på uppdrag av VisitVärmland. Tjänsten är fortfarande under uppbyggnad när detta skrivs, men ska lanseras inom kort. Här bjuder vi på en förhandstitt. På gång är även Blekingeleden, Trails of Västmanland, Bruksleden, m fl.
Du kanske också är intresserad av dessa
Visa merNaturkartan 2024: Ett fantastiskt år att minnas
När vi blickar tillbaka på året som gått är vi på Naturkartan oerhört stolta och glada över allt vi …
Naturkartan fortsätter att växa +28%
De senaste 12 månaderna har antal besökare på Naturkartan växt med 28%. Med sina 3,2 miljone…
Ordinera fler naturpiller mot psykisk ohälsa
Ny larmrapport från Försäkringskassan: Stressrelaterade sjukskrivningar har nått en ny rekordnivå un…