OutdoorMap

Skogspolitisk utredning förödande för friluftslivet

Skogspolitisk utredning förödande för friluftslivet

Regeringens skogspolitiska utredning hotar inte bara biologisk mångfald och klimat – utan även friluftslivet

Sverige står vid ett vägskäl. Den statliga utredning som nu föreslår genomgripande förändringar av svensk skogspolitik – och som kritiseras kraftigt av både forskare, miljöorganisationer och Miljöpartiet – har potential att förändra vårt landskap i grunden. Inte bara för fåglar, växter och klimatet. Utan också för oss människor – och vårt friluftsliv.

I utredningens nuvarande utkast föreslås bland annat att naturreservat lättare ska kunna upphävas, att skyddade områden omklassificeras och att rapportering av skogsdata flyttas från Naturvårdsverket till regeringen. Därtill föreslås lättnader för användning av främmande trädslag, ökad gödsling, samt ett nytt klimatmått framtaget av skogsindustrin – på bekostnad av etablerade internationella metoder.

Detta är inte bara ett systemskifte i skogspolitiken. Det är ett systemskifte i hur vi ser på skogen – från levande ekosystem till industriell råvara. Och det sker utan tydliga konsekvensanalyser för hur detta påverkar en annan av skogens livsviktiga funktioner: som plats för rekreation, återhämtning och folkhälsa.

Friluftslivet – det osynliga offret

Sverige är ett av världens mest unika länder när det kommer till tillgång till natur. Genom allemansrätten har vi skapat en kultur där skogen är till för alla. I en tid där psykisk ohälsa ökar, stillasittandet breder ut sig och behovet av återkoppling till naturen blir allt mer akut, borde tillgången till vacker, levande och tillgänglig natur vara helig.

Men det som nu föreslås riskerar att förvandla stora delar av vår brukade skog till artfattiga, tätplanterade monokulturer, där rekreationsvärdena går förlorade. Ingen söker sig till kalhyggen för att vandra med barnen. Ingen finner stillhet bland klonade träd och gödslade granplantager.

I Bogesunds naturreservat utanför Stockholm har SFV inte tagit hänsyn till friluftslivet såsom sig b…
I Bogesunds naturreservat utanför Stockholm har SFV inte tagit hänsyn till friluftslivet såsom sig bör. I detta reservat kallhuggs skog.

Minskade krav på miljöhänsyn, försvagade skydd för skogslevande arter och ett klimatmått som prioriterar avverkning framför långsiktigt koldioxidupptag – allt detta påverkar också vår möjlighet att bedriva ett rikt och tillgängligt friluftsliv. Det handlar om badplatser, stigar, fågelskådning, tältplatser, tystnad. Och om människors rätt att uppleva skogen som mer än en produktionsenhet.

Outdoormap står på friluftslivets sida

På Outdoormap har vi sedan 2013 samarbetat med Sveriges kommuner, länsstyrelser, föreningar och myndigheter för att bygga upp Naturkartan.se – Sveriges största friluftsguide. Vår plattform samlar och hanterar över 8 000 leder, knappt 5 000 naturreservat och 10 000-tals faciliteter, som används av miljontals invånare och besökare varje år.

Vi vet – i samarbete med våra över 200 huvudmän – att tillgång till kvalitativa naturmiljöer inte sker av en slump. Det kräver politiska beslut, tydliga mål och långsiktig samverkan. Den föreslagna skogspolitiken bryter mot denna modell. Den gör inte friluftslivet starkare – den gör det svagare.

Ett långsiktigt hållbart skogsbruk måste inkludera friluftslivet

Vi vill se en skogspolitik där ekologiska, sociala och ekonomiska värden samverkar, inte ställs mot varandra. Där biologisk mångfald och klimat bindning ses som en förutsättning för ett rikt friluftsliv – inte som ett hinder för produktion. Där skyddade områden får vara kvar, och där skogsägare uppmuntras att bevara värden – inte avverka dem.

Vi uppmanar därför regering och beslutsfattare att tänka om. Att se hela bilden. Att lyssna till forskningen. Och att förstå att framtidens skogsbruk måste bära fler värden än kubikmeter och kronor.

Sveriges skogar är en del av vår natur – men också av vår kultur. Låt oss inte avverka det vi inte kan återskapa.


Tips! Läs Sverker Lenas artiklar i DN:

Forskare varnar för systemskifte i skogspolitiken

Skogsutredningen får hård MP-kritik

Utredning vill ändra svensk skogspolitik i grunden

Du kanske också är intresserad av dessa

Visa mer