Ny design, fler funktioner, bättre prestanda

Ny design, fler funktioner, bättre prestanda

Naturkartan har fått en ny design, fler funktioner och bättre prestanda. Det kanske mest iögonfallande är den nya designen, som med få undantag innefattar hela naturkartan.se, men snart även Naturkartans appar och implementeringarna av tjänsten på externa webbplatser.

Den gamla designen har förvisso tjänat sitt syfte väl med att hjälpa miljontals användare ut i naturen. Men inget varar för evigt. I takt med tiden har tjänsten trots allt vuxit ur sin gamla kostym till förmån för en mer intuitiv och användarvänlig utstyrsel.

Som en del av designen ingår även ny funktionalitet, där inte minst sök- och karttjänsten gjorts om och förbättrats. Men - som alltid - syns inte lejonparten av allt arbete på ytan, utan göms i det komplexa och underliggande system, som hittills skapat förutsättningar för hundratals huvudmän att serva sina användare med kontinuerligt uppdaterad information om allt som finns att se och göra i Sverige när det kommer till friluftsliv och naturturism. Hit hör inte minst prestanda och drift av tjänsten, som nu uppgraderats till helt nya nivåer.

Gå till tjänsten!

“Startsidan har gjorts om för att användaren omedelbart och mer intuitivt ska hitta det den söker efter.”

— Emil Hellström

Hitta rätt direkt

Startsidan har gjorts om för att användaren omedelbart och mer intuitivt ska hitta det den söker efter.

Sökfönstret har fortfarande en central plats på sidan, men har förenklats och förädlats. Nu behöver man exempelvis inte välja län att söka i, utan kan direkt börja skriva det man söker efter, varpå en mängd olika valmöjligheter visas med hjälp av dynamiska förslag i inmatningsfältet, där ex själva länet bara är en av de många valmöjligheterna.

Detta skapar möjlighet för användaren att exempelvis söka efter “vandring” i hela Sverige. Och då inte bara efter information om själva vandringslederna, utan även efter guider, nyheter, evenemang och artiklar, som matchar sökningen.

Därtill har vi fyllt på med olika snabblänkar till de mest relevanta och/eller populära intressena, guider, m m. Där den populäraste länken går till allt som finns att se och göra i det område där du befinner dig.

Startsidan är en av den mest populära, och därför kanske den viktigaste, sidan på Naturkartan, men står trots allt bara för ca 4,5% av tjänstens ca 5,5 miljoner sidvisningar årligen. Resten fördelas ut mer eller mindre jämt på tjänstens 10 000-tals landningssidor, vars trafik oftast kommer direkt från Google, Facebook, m fl, utan att passera startsidan.

Smartare söktjänst

Väljer du att söka efter information om själva vandringslederna, exempelvis efter “vandring” som kategori, så får du upp alla tusentals vandringsleder både som lista och klustrade på kartan. Utifrån detta sökresultat kan du surfa runt på kartan i hela Sverige, zooma in och ut, efter de leder du finner intressanta. Eller sortera och skrolla efter dem i listan.

När du klickar på en led dyker en förhandstitt upp i listan, med den viktigaste informationen om leden. Härifrån kan du antingen kryssa bort förhandstitten, visa platsen på kartan eller gå vidare till ledens sida.

Observera att filtret nu har flyttat in i själva sökfönstret. Så skulle du vilja lägga till exempelvis “naturreservat” eller “rastplats” till din sökning, är det bara att skriva in och lägga till den kategorin, vars sökresultat då blir en kombination av de två. På så sätt kan du kombinera alla typer av kategorier m m, för att få exakt det sökresultat du önskar. Detta inbegriper även andra parametrar som orter, guider, län, etc.

Med andra ord kan du söka efter all vandring och/eller cykling i en guide och/eller i en ort, osv. Och om så önskas även komplettera med tillgänglighetsparametrar, exempelvis om du vill se alla vandringsleder med toaletter i Katrineholm.

Kartan har även kompletterats med snabblänkar direkt till det som har hög viktighet och populära aktiviteter eller liknande.

När du för musen över platserna m m på kartan visas namnet på dem.

Testa en sökning!

Sveriges bästa friluftsguider

En guide är som bekant ytterligare en viktig och populär redaktionell förpackning av den information om vad som finns att se och göra på den destination som guiden täcker in.

Även guiden har fått en rejäl ansiktslyftning på Naturkartan, med några nya förbättrade funktioner. Här är exempelvis Örebro kommuns guide:

Även här har söket flyttat ner till själva kartmodulen och fungerar på samma sätt som det universella söket, men gäller här endast för sökningar i själva guiden.

Upptäck, nyheter, artiklar evenemang och miniguider ligger kvar i toppmenyn, men presenteras även med snabblänkar nedanför kartan på guidens startsida. Jämte nya snabblänkar till närliggande aktiviteter.

Avdelningarna för nyheter, artiklar, evenemang etc har fått samma grafiska formspråk som tjänsten i stort.

Sist men inte minst har informationen om avsändaren flyttat ner till sidfoten, och där fått en snyggare och tydligare plats.

Värt att nämna är att det nu även finns en snabblänk till att dela hela guiden i sociala medier.

Kolla in Örebros guide!

Snyggare platssidor med recensioner, fråga/svar och nytt sök

Alla platser, leder och områden har en egen landningssida, med samma nya design som tjänsten i stort, och med i princip samma funktion som förut, med några få och viktiga förbättringar.

När du klickar på kartans helskärmsläge, får du som vanligt upp en lista över alla närliggande faciliteter, aktiviteter och POI’s till den plats, led eller område vars sida du är på. Men istället för filter, använder du söktjänsten för att söka efter allt som visas på kartan. Här finns även snabblänkar.

Vi har även valt att öppna upp förhandstitten för platser etc i listan, istället för att den ska poppa upp och ta plats på kartan.

Välkommen till Abisko nationalpark

Vidare så har vi lagt till möjligheten för användarna att recensera platser m m, med kommentarer, och låtit tidigare gjorda kommentarer bli en del av denna funktion.

Helt nytt är också möjligheten för såväl användare som huvudmän, att både ställa och svara på frågor som rör platsen. Detta med ambitionen att tids nog skapa en FAQ-modul, som hjälper såväl huvudmännen som användarna var och en på sitt sätt.

Säkrare drift och ökad prestanda

I samband med denna relativt omfattande re-design har Naturkartan passat på att uppgradera såväl mjuk- som hårdvara i flera delar av systemet, för att ytterligare öka prestandan och driftsäkerheten.

Vi vill dock flagga för att det alltid uppstår buggar i systemet vid en så pass stor re-lansering som denna, varför vi välkomnar er feedback och tackar för ert tålamod.

Appen och inbäddade kartor på tur

Den nya designen omfattar ännu så länge endast Naturkartans webb, men kommer även att implementeras på Naturkartans app och i alla inbäddade kartor på externa webbplatser.

Tjänstens publiceringsverktyg (CMS), användarnas profiler, m m ser ut och fungerar som vanligt ännu så länge, men kommer också få mer kärlek över tid.

Feedback välkomnas!

Ni som använder Naturkartan professionellt, gå gärna igenom er guide och hör av er med alla former av feedback!


Kontakta: Emil Hellström och Kristofer Björkman

Miljoner användare har Naturkartan i fickan

Just nu går miljontals besökare omkring med Naturkartan i fickan, vilket gläder oss mycket. 70% av dem använder webbversionen i mobilen och drygt 300 000 är aktiva appanvändare. Tjänsten används lika mycket innan som under besöken i naturen.

Bakom spakarna hittar vi hundratals redaktörer från anslutna kommuner, myndigheter och organisationer, som gör allt för att serva dessa användare med information om allt som finns att se och göra i Sveriges natur.

Tillsammans har dem skapat Sveriges mest heltäckande friluftsguide med över 4 200 naturreservat, 5 200 leder, med 10.000-tals närliggande verksamheter, aktiviteter och faciliteter.

Och detta är bara början…

Till Naturkartan

Du kanske också är intresserad av dessa

Visa mer