Så skapar du en plats
En plats kan vara allt från ett vindskydd till ett boende. Det är lätt att skapa en plats! Följ dessa instruktioner för att skapa en plats (se videon "ladda upp flera filer" för att skapa flera platser samtidigt).
1. När du är inloggad som admin på Naturkartan.se, klicka på kugghjulet och välj “Lägg till objekt”. Sedan väljer du “plats”.
2. Fyll i Namn, organisation (om du har flera), och lägg upp geodatan. du kan antingen ladda upp en fil genom att klicka på knappen och sen välja filen i rullgardinsmenyn. Eller så kan du rita in platsen manuellt genom att välja pennan och sen klicka direkt i kartan. Du kan alltid redigera platsen i nästa läge, så det behöver inte vara exakt. Klicka på Skapa.
När du ska lägga till en plats finns det ganska många fält att fylla i, och inställningar att göra. Men du behöver inte fylla i allt. Börja med det mest elementära (glöm inte att “Tillämpa ändringar” under resans gång!):
- Namn
- Geodata
- Kopplade platser
- Prioritet
- Kategori
- Beskrivning
- Bilder
3. I kartan under “Översikt” kan du redigera platsens position genom att klicka på pennan och dra ikonen.
4. I kartan syns närliggande områden, leder och platser. Du kan koppla den nya platsen till närliggande områden, leder och platser på två sätt:
- Tryck på ”handen” istället för ”pennan” och klicka på de ställen du vill koppla, så att ikonerna blir orange.
- Välj manuellt de kopplade platserna i listan som ligger under kartan.
De närliggande platserna på kartan är synkade med de på listan. När du kopplar närliggande platser till den nya platsen på kartan, så kryssas de även för i listan under kartan. Om du föredrar att kryssa för de närliggande platser i listan istället, så blir ikonerna på kartan automatiskt orange (d v s kopplade).
5. Inställningen av ”prioritet och redaktörens val” reglerar var platsen syns.
Hög viktighet placerar platsen på kartan på guidens förstasida. ”Hög” används för viktiga leder, besöksplatser och naturreservat.
Mellan viktighet ger platsen lägre status, och visas endast när man söker efter den (via fritext eller kategori-sök). T.ex. mindre viktiga leder, områden och besöksplatser.
Låg viktighet används för faciliteter som toaletter, parkeringsplatser etc.
6. Det är viktigt att du kategoriserar platsen av flera skäl:
- För att platsen ska få rätt ikon.
- För att öka platsens sökbarhet via kategorisök.
- För att ge ytterligare en beskrivning av vad platsen har att erbjuda.
Till huvudkategorin går att lägga underkategorier (ytterligare aktiviteter och faciliteter) men var återhållsam med dessa, så att användarna exempelvis inte får upp boenden när de söker efter vandring, bara för att boendet (felaktigt) också underkategoriserats som vandring.
Nu kan du byta till “SV” för att fylla i information som beskrivning, bilder, och ytterligare information om ni vill.
7. Beskrivning är en viktig del av tillgängligheten av platsen.
8. Bild är också viktigt. Du laddar vanligtvis upp bilderna från din dator. Bilderna ska vara högupplösta, då systemet automatiskt skalar ner dem till rätt storlek. Du kan välja vilka bilder som ska visas under sommaren och/eller vintern genom att klicka på pennan bredvid bilden. Du ställer själv in skiftet för tidsperioden under ”redigera guide”.
Under pennan kan du även fylla i bildtext, alternativtext, och upphovsrättsnotis. Bildtexten visas i bilden. Alternativtext kan läsas upp med hjälp av webb-verktyg för tillgänglighet. Copyright anger den person/företag som äger rätten till bilden.
Filformat: jpeg, png eller gif. Max 6 MB per bild men inte mindre än 1500 pixlar breda. Bilderna skalas automatiskt om till formatet 16:9. Video kan laddas upp på samma ställe. Max 100 MB stora Filformat: MP4, WMV, AVI m fl
9. När du är klar trycker du på “tillämpa ändringar” för att spara. Vill du dessutom publicera platsen i din guide, kryssar du för även det.
Om du ändrar utan att publicera, läggs platsen opublicerad i din organisations dashboard, under ”Mina organistioner”.
Om du har flera platser som du vill ladda upp på en gång så kan du göra detta genom “Uppladdningar” i menyn under kugghjulet.
Hör gärna av er om ni har frågor!
Du kanske också är intresserad av dessa
Visa merSå redigerar du en plats
I videon ser du hur du redigerar geodatan i en plats. Du redigerar en plats via att gå i…
Så redigerar du ett område
I videon ser du hur du redigerar geodatan i ett område. För att redigera ett område Gå in på området…
Så skapar du ett område
Ett område kan vara t.ex. ett naturreservat eller fågelskyddsområde. Att skapa ett område är likt at…